At leve mellem styrke og sårbarhed er udfordringen for mænd

Vi mænd lever kropsligt og følelsesmæssigt mellem styrke og sårbarhed: Hvordan kommer vi bag ordene og mærker kroppens indre liv, frihed og begrænsninger?

Læs program og tilmeld dig den nye mandegruppe:  Mand – Hvem er Du?

Som lille dreng lærer vi os tidligt overlevelsestrategier for at klare os selv.

Enten vrides vi ud af vor styrke ind i coolnees, i en falsk styrke, der får os til at føle os mere end – større end andre drenge/mænd og senere udvikler vi strategier til at dominere og kontrollere kvinden – eller vi vrides ud af vor sårbarhed ind i opgivelse, underkastelse, svaghed, blødhed, kvindagtighed, depressivitet, følelsesløshed – ude af stand til at mærke vore følelser.

Hvordan kan vi finde en indre balance, så vi både kan forene vore stærke og sårbare sider på samme tid?

Jeg arbejder ud fra Somatic Experiencing – en terapiform, som tager sit udgangspunkt i pattedyrenes reaktionmønstre i forhold til trussel: kamp, flugt frys.

Vort nervesystem påvirkes og får os til at komme ud af vor balance og udvikle de forskellige overlevesesstrategier, som jeg har beskrevet ovenfor.

Når vi mister kontakten til os selv og lever i vore overlevelsesstrategier som robotter – længes vi efter at blive levende igen.

For at komme ud af vor indre dødhed, begynder mange af os at selvmedicinere os for at undgå at mærke vor indre smerte, tomhed eller utilstrækkelighed. Vi bliver fanget i en afhængighed af at drikke for meget, tage stoffer, ryge hash og piller, overspise, leve promiskueøst, se porno etc. – metoder til at undertrykke og dække over vores følelsesmæssige ubalance af smerte, uro, angst, depression eller tomhed.

Kvindebevægelsen har fået mange kvinder i gang med at udvikle sig og få fat i deres sårbarhed og styrke. Nu må vi mænd vågne op og finde balance mellem vor sårbarhed og styrke – nærhed og afstand.

Kønnene mand og kvinde er kun konstruktioner og skabeloner – og viser kun en lille del af det at være et menneske. Lad os alle blive hele og facetterede mennesker igen – og ikke kun leve i et begrænset køn. For at opnå forandring til at blive hele mennesker, er vi nød til at opnå mere awareness og opmærksomhed. Mere om det senere i programmet.

Når vore kroppe får ro og vi føler os trygge, kan vi komme i kontakt med vore overlevelsesstrategier og forstå, hvordan vor tilknytning til vore forældre var som barn: sikker eller usikker. Så har vi muligheden og valget til at leve på en anden måde.

SE – terapien fokuserer jeg ikke kun på jeres livshistorier, men også på hvordan I kan lære at regulere jeres nervesystem i en relation: Hvordan er det at blive mødt, som den, du er? Har du tillid, trækker du dig, afviser du, ignorerer du etc.
Du må blive mere afklaret i forhold til nærhed – afstand og dine grænser: ja, nej eller måske.

I parforhold er det godt at have opmærksomhed på, hvordan I sammen med jeres partner gensidigt kan regulere hinanden, så forholdet  ikke kun bliver en kamp, men et møde, hvor der er plads til begge.

At have tilgang både til sin styrke og sårbarhed kræver mange gange, at du åbner dig for at livet kan leves på en anden måde – og det kræver en personlig indsats.

Læs program og tilmeld dig den nye mandegruppe: Mand – Hvem er Du? hvor du kan erhverve dig nye redskaber til at åbne dine indre lukkedede døre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *