1. Myte – Du tror, at det er vigtigt, at du taler om traumet, for at få det godt.
FORKERT!
Dine traumatiske oplevelser får dit nervesystem til at rejse sig, og du bliver overvældet og retraumatiseret.
Derfor er det vigtigt, at du lærer at berolige dit nervesystem, før du kontakter dittraume..
2. Myte – Traumet er i begivenheden.
Forkert.
Traumet ligger i nervesystemet og derfor er det vigtigt at du først lærer at berolige dit nervesystem, før du i meget små portioner nærmer dig traumet. Less is more.
3. Myte – Når vi først har fået PTSD, kan vi ikke gøre noget ved det. Vi må lære at leve med diagnosen.
Forkert!
Gennem en terapeutisk proces får vi hjælp til at være i vores krop, at kunne berolige vores nervesystem og at opbygge tilliden til omverden, så vi får mod til at være sammen med andre.
Når vi er blevet overvældet, indsnævrer vores nervesystem os, så vi kan klare mindre i hverdagen, men med tiden – i årene efter – kan voresnervesystem gennem SE – terapi (Somatic Experiencing) genoptrænes til at kunne tåle større udfordringer og stærkere oplevelser i vores liv. Så fra næsten ikke at kunne tåle noget, er det muligt, at vi kan udvikle os til at rumme en tilværelse, som vi havde før vi blev overvældet. Andre kommer til at kunne leve et liv med endnu flere nuancer end tidligere. Vi kan vokse som menneske, hvis vi får den rette terapeutisk støtte – over tid.
4. Myte – Tiden læger alle sår.
Forkert.
Tiden læger nemlig ikke alle sår. Efter en traumatisk oplevelse kan det tage lang tid for nervesystemet at komme i balance igen, så man får sig selv og sit liv tilbage igen. Spørg bare en, der har været virkelig udbrændt eller oplevet pludselig chokerende omvæltninger i livet! Og selv en ulykke, der ikke er livstruende, sætter ofte spor i kroppen i lang tid efter f.eks. søvnbesvær, angst, uro, tabt livsgnist, depression, selvkritik- og selvbebrejdelse, hovedpine, migræne og andre kropslige symptomer.
Tiden læger ikke automatisk alle sår – og slet ikke når vore liv og tilværelse er blevet rystet og nervesystemet derfor er overvældet og ude af balance.
Når vi lærer at støtte og berolige nervesystemet så:
1. bliver vi mere afspændte og får en dybere vejrtrækning
2. kommer vi ud af den fastlåste situation
3. får energi og overskud til at tage fat i vore liv
5. Myte – Jo voldsommere begivenhed – jo større trauma.
Forkert
Vi er forskellige, så hvor en mindre begivenhed kan passere let forbi hos en person, vil samme begivenhed hos en anden person virke meget overvældende. Vore erfaringer fra voksenliv og opvækst styrer hvordan vi reagerer og opfatter en situation: tryg, farlig eller truende?
Forskningen peger på, at hvis vi meget tidligt kan forudse, hvad der vil ske, bliver efterreaktionerne ikke så kraftige: En skolebus forulykkede, og kun et af børnene sad ved vinduet, der ikke var tildækket og kunne se, hvad der var ved at ske – og han fik ikke så store eftervirkninger, som de andre børn.